dimarts, 10 de novembre del 2015

Riscos relacionats amb la informació

Les persones freqüentment necessitem informació per realitzar les nostres activitats, i moltes vegades la podem obtindre a Internet de manera més ràpida, còmoda i econòmica que en el "món físic". Però, hem de considerar possibles riscos:

Accés a informació poc fiable i falsa. Hi ha molta informació errònia i poc actualitzada a Internet, ja que qualsevol pot posar informació a la xarxa. La seua utilització pot donar lloc a múltiples problemes; com realitzar malament un treball acadèmic.

Dispersió, pèrdua de temps. A vegades es perd molt de temps per localitzar la informació que es necessita. És fàcil perdre-se navegant per l'immens mar informatiu d'Internet i al final la feina principal pot quedar-se sense fer.

Accés dels nens a informació inapropiada i nociva. Hi ha webs que malgrat que continguen informació científica, poden resultar inadequades i fins i tot nocives per a nens i menors (poden afectar al seu desenvolupament cognitiu i afectiu), per la manera en què s'aborden els temes o la cruesa de les imatges (sexe, violència , drogues, determinats relats històrics i obres literàries ...).

Accés a informació perillosa, immoral, il·lícita. Hi ha informació poc recomanable (pornografia infantil, violència, tot tipus de sectes ...) i fins amb continguts considerats delictius que inciten a la violència, el racisme, la xenofòbia, el terrorisme, la pedofília, el consum de drogues, realitzar actes delictius ... La globalitat d'Internet i les diferents cultures i legislacions dels països fan possible l'existència (almenys temporal, ja que grups especials de la policia dedicats a delictes informàtics realitza actuacions a nivell internacional) d'aquestes pàgines web en el núvol.

Els primers riscos es poden pal·liar aprenent bones tècniques per buscar la informació, així com adquirint hàbits de treball a Internet que limiten la tendència a la dispersió al buscar continguts.


Quant als segons, que afecten sobretot als més joves, exigeixen una adequada resposta per part de pares i educadors mitjançant la instal·lació de programes de protecció en els ordinadors que limiten l'accés a determinades pàgines web i alertant als nens i joves sobre aquests riscos, explicant-los de manera adequada a la seua edat les raons. Els mitjans de comunicació social també haurien alertar als ciutadans en general sobre les pàgines web amb continguts il·legals i sobre la conveniència de denunciar-les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada