diumenge, 15 de novembre del 2015

Riscos relacionats amb activitats amb repercussió econòmica

Internet és un món paral·lel en què es poden realitzar pràcticament totes les activitats que realitzem en el "món físic". I les activitats amb repercussió econòmica sempre suposen riscos. En el cas d'Internet destaquen els següents:

- Estafes. En les compres i altres transaccions econòmiques (botigues virtuals, bancs, etc.) que es realitzen per Internet, especialment si les empreses no són de solvència reconeguda, la virtualitat moltes vegades emmascara subtils enganys i estafes als compradors.

- Compres induïdes per una publicitat abusiva. Aprofitant l'escassa regulació de les activitats a Internet, les empreses utilitzen sofisticats sistemes de màrqueting per seduir als internautes i incitar-los a l'adquisició dels seus productes i publicitat subliminar. Els anuncis de reclam ("banners" ...) apareixen en tot tipus de webs, i de vegades resulta difícil separar els continguts propis del web, de la publicitat. D'aquesta manera, de vegades s'acaba fent compres innecessàries.

- Compres per menors sense autorització paterna. Nens i joves poden realitzar compres sense control familiar a través d'Internet, de vegades fins i tot utilitzant la targeta de crèdit de familiars.

- Robatoris. Facilitar informació personal (o telèfon mòbil) i els codis secrets de la targeta de crèdit per Internet és, sense dubtes, el major perill; perquè poden ser interceptats per ciberlladres i utilitzats per suplantar la personalitat dels seus propietaris, realitzant compres al seu càrrec. Amb tot, es van desenvolupant sistemes de seguretat (signatures electròniques, certificats digitals ...) que cada vegada asseguren mes la confidencialitat a l'enviar les dades personals necessàries per a realitzar les transaccions econòmiques.

- Actuacions delictives per violació de la propietat intel·lectual. Moltes persones, de vegades fins i tot sense ser-ne conscients de la gravetat, realitzen actes delictius violant la propietat intel·lectual a través d'Internet: recerca i recepció de programes o música amb copyright (pirateria musical) o programari per desactivar sistemes de protecció dels productes digitals, ...

- Realització de negocis il·legals a través d'Internet: compra-vendes, subhastes, préstecs, apostes (sent aquestes les de més auge avui), etc.


Davant la gravetat d'aquests riscos s'haurien de fer campanyes informatives a nivell nacional a través de tots els mitjans de comunicació; així com fomentar una bona educació en l'ús d'Internet en els centres docents. Alhora s'ha de seguir desenvolupant la legislació perquè regule l'ús d'Internet i les mesures policials dirigides a la captura dels delinqüents del núvol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada