dijous, 12 de novembre del 2015

Riscos relacionats amb la comunicació interpersonal

Les persones moltes vegades necessitem comunicar-nos amb persones llunyanes o establir nous contactes socials. Internet ens ofereix infinitat de canals i oportunitats (xarxes socials, correu electrònic, xats, weblogs ...), tot i que comporten alguns riscos:

- Recepció de "missatges brossa". Davant la manca d'una legislació adequada, per e-mail es reben molts missatges de propaganda no desitjada (spam) que envien indiscriminadament empreses de tot el món. En ocasions el seu contingut és de naturalesa sexual o proposen foscos negocis. Altres vegades poden contindre arxius amb virus.

- Recepció de missatges personals ofensius. Tothom pot comunicar-se en els fòrums, xarxes socials, etc., però els missatges escrits (sovint mal redactats) es presten més a malentesos; podent resultar ofensius per alguns dels seus receptors, generant discussions que inclouen insults i fins i tot amenaces. D'altra banda, de vegades hi ha persones que són assetjades a través del correu electrònic, xarxes socials, etc., amb missatges que atempten contra la seua intimitat.

- Pèrdua d'intimitat. En ocasions, fins i tot de manera inconscient, es pot proporcionar informació personal, familiar o de terceres persones a gent desconeguda. Això sempre suposa un perill.

- Accions il·legals. Proporcionar dades de terceres persones, difondre determinades opinions o continguts, plagiar informació, insultar, difamar o amenaçar a través dels canals comunicatius d'Internet ... pot comportar responsabilitats judicials (com també passa en el "món físic").

- Males companyies. Es pot entrar en contacte amb persones que utilitzen identitats falses amb fosques intencions, en ocasions psicòpates que busquen víctimes per actes violents o delictius.

Per pal·liar aquests riscos és convenient informar sobre les pautes de comportament que faciliten la convivència entre els usuaris i el bon funcionament de la xarxa; educar els usuaris en l'ús correcte dels canals comunicatius d'Internet, alertant-los del risc de difondre les seues dades més personals i de les repercussions legals que poden tindre els seus missatges i els arxius que s'intercanvien.


Novament aquesta sensibilització resulta especialment necessària en el cas dels menors, que resulten molt més vulnerables davant les persones que vullguen aprofitar-se'n.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada